Wat is een porie

Een porie is een opening in je huid. Het is een soort buisje in de huid met een opening dat loopt naar de oppervlakte van je huid. Een porie is verbonden met een talgklier of een zweetklier. In je huid zit talg en dat wordt door dit buisje afgevoerd. Dit is een natuurlijk proces. Zweet komt vanuit de zweetklier ook door een porie naar buiten.

 

Wat doet het talg dat uit de porie komt

Het talg in onze huid is een “natuurlijke olie” en houdt onze huid soepel. Een vette huid produceert veel talg, voelt daardoor vet aan en een droge huid produceert te weinig vet.

 

Hoe raakt een porie verstopt?

Als het talg niet snel genoeg uit de porie  kan komen zal de opening verstopt raken en zal er een puisjte onstaan Er zal nu een puistje (acne) ontstaan.

 

Is er een middel dat kan helpen bij verstopte poriën

Glycolzuur (A.H.A.= Alfa Hydroxyzuur) > Lost de dode huidcellen (die ervoor zorgen dat de porie verstopt raakt) in de bovenste huidlaag op.

Salicylzuur (B.H.A. =Beta Hydroxyzuur) > Een vet / talg oplossend zuur. Het gaat de porie in en gaat daar het talg / vet aanpakken. Hierdoor komen er uiteindelijk minder verstoppingen en heb je dus minder last van acne.

 

Kun je grove poriën verminderen

In feite is het iets wat in je genen zit en dat is iets wat je moeilijk kunt aanpakken. Maar door bijvoorbeeld producten met fruitzuren te gebruiken kun je wel de grove poriën iets minder grof maken. Je moet het dan wel blijven gebruiken anders zal het weer terug bij af zijn. Fruitzuren kunnen ook de huidstructuur minder grof en fijner maken. Ook hierbij is het zo dat je de fruitzuren wel consequent moet gebruiken. Grove poriën kun je dus niet weghalen maar wel verfijnen.

 

Zijn er behandelingen die grove poriën verminderen

Er zijn hele mooie behandelingen die je poriën minder grof kunnen maken maar dus niet kunnen verwijderen omdat we een porie nu eenmaal nodig hebben. Hele mooie behandelingen zijn o.a. peelingen. Naast deze behandelingen adviseren wij altijd een product met fruitzuren voor thuis om het resultaat op peil te houden.