Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor ontstekingsreacties van de huid. Eczeem is erg vervelend om te hebben, omdat soms de oorzaak niet/moeilijk te achterhalen is. Het kan over het hele lichaam heen zitten, maar ook alleen in het gelaat. 

 

In dit geval is het makkelijker als het alleen in het gelaat is, omdat daar vaak makkelijkere oplossingen voor zijn, en je al veel kunt doen om het iets beter te maken. Vaak heeft eczeem alleen of erger in het gelaat te maken met een verkeerd product gebruik. 

 

Bij elke vorm van eczeem is het belangrijk dat je kalmerende producten gebruikt, met zuivere en schone ingrediënten. Dit omdat je dan minder/weinig kans hebt op reacties en je huid kan daardoor ook verbeteren.

 

Indien je niet zeker bent of het een contacteczeem is, laat dit eerst uitsluiten.

Wat je kunt doen om direct aan eczeem te werken:
  • Probeer de oorzaak te achterhalen, bij eczeem liggen er vaak problemen in de lever en darmen.
  • Begin met het slikken van een goede kwaliteit probiotica + omega 3 supplementen.
  • Ga niet te vaak en te lang onder een warme douche of in een warm bad. Smeer je na elke douche in met een verzorgende en voedende bodylotion die geen schadelijke of irriterende stoffen bevat.
  • Vermijd zeep, reinig je huid alleen met een goede milde gezichtsreiniging zoals de stone crop cleansing oil.
 
Allereerst is het belangrijk om een onderscheid te maken in de verschillende soorten eczeem die je kunt ervaren in het gelaat:
  • Constitutioneel eczeem (atopisch eczeem): jeukende uitslag met roodheid, zwelling, bultjes en schilfers. Gaat vaak samen met allergieën zoals astma en hooikoorts.
  • Seborroisch eczeem: jeukende uitslag, wordt rood en er ontstaan gelige vettige schilfers. Komt het meest voor in het gezicht, op het hoofd en oren. Wordt erger bij stress, kou, droogte, of bij verkeerd gebruik van cosmetica & huidverzorging.
  • Contact eczeem: jeukende huiduitslag met bultjes, zwelling, roodheid korstjes ect.ontstaat door een allergie voor bepaalde stoffen zoals zeep, make-up, schoonmaakmiddelen, metaal. Contact eczeem is heel goed te behandelen, het is belangrijk eerst te onderzoeken of te laten testen waar je allergisch voor bent en daarna gewoon proberen niet mee in aanraking te komen.
  • Clownseczeem (periorale dermatitis): Dit is een ontsteking van de huid rondom de mond en naast de ogen. Soms in combinatie met kleine puistjes. In principe is clownseczeem geen echt eczeem, maar vooral een ontsteking van talgkliertjes. Clownseczeem wordt daarom ook behandeld op dezelfde manier als bijvoorbeeld acne.
  • Mondhoek eczeem (perlèche): Dit is een ontsteking dat lijkt op eczeem rondom de mondhoeken. Het is vaak een combinatie van irritatie-eczeem door speeksel en een gistinfectie die van de gunstige groeiomstandigheden (vochtige plek door speeksel & beschadigde huidoppervlakte) gebruik maakt. Het eczeem verspreidt zich meestal niet verder dan ongeveer 1 cm van de mondhoek.
  • Witwang (pityriasis alba): is een lichte eczeemreactie die voornamelijk bij kinderen te zien is, Meestal verschijnt er een witte verkleuring op de wangen. Het meest opvallende is dus niet het eczeem, maar het milde pigmentverlies dat er het gevolg van is. Het pigment komt vanzelf na herstel weer terug.